Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uşak’ta Öğretmen Sendikalarından Ortak Basın Açıklaması: “Haklarımıza ve Taleplerimize Sahip Çıkıyoruz!”

Uşak – Eğitim Sen,

Uşak – Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, Teç-Sen ve Öğretmen Sendikası Uşak Şubeleri, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması düzenledi. Sendikalar, Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı ve Meclis’e sunulan Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na (ÖMK) yönelik itirazlarını dile getirdi.

“ÖĞRETMENLERİN TALEPLERİ YOK SAYILIYOR”

Sendikalar, MEB’in, eğitim bileşenlerinin görüşlerini almadan hazırladığı kanun tasarısının, öğretmenlerin taleplerini yok saydığını ve meslek haklarını zayıflattığını belirtti. Açıklamada, “Öğretmenlik Mesleği Kanunu, öğretmenlerin haklarını güvence altına almak yerine, mesleğimizi daha zor şartlar altına sokacak düzenlemeler içeriyor. Bu haliyle kanun, öğretmenleri güçlendirmiyor, aksine mesleğin itibarını zayıflatıyor,” ifadeleri yer aldı.

“Unvan Ayrımı ve Güvencesiz İstihdamı Kabul Etmiyoruz”

Sendikalar, kanun taslağındaki uzman öğretmen ve başöğretmen unvanlarına yönelik ayrımı eleştirerek, bu düzenlemenin öğretmenler arasında eşitsizlik yarattığını vurguladı. Ayrıca sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimlerinin yaygınlaştırılmasına karşı çıkıldı.

“Öğretmen Yetiştirme Sistemi Tehlikede”

Eğitim sendikaları, kanunun öğretmen yetiştirme sistemini zayıflattığını, öğretmenlik lisans eğitimi sonrası kısa süreli eğitimlerle mesleğe giriş yapılmasının öğretmenliğin niteliğini düşüreceğini ifade etti. Bu nedenle, MEB’in hazırladığı kanun taslağının gerçek bir meslek kanunu niteliği taşımadığı savunuldu.

“ÇEDES Protokollerine Karşıyız”

Basın açıklamasında, ÇEDES gibi protokollerle öğretmenlere meslek dışı görevlerin dayatıldığı, öğretmenlerin yalnızca kanunlarda belirtilen asli görevlerini yapmaları gerektiği vurgulandı.

Son olarak, öğretmen sendikaları, meslek kanununun öğretmenlerin haklarını güvence altına alan, adil ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirterek, Millî Eğitim Bakanlığı’nı öğretmenlerin sesine kulak vermeye davet etti.