Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KAMU ÇALIŞANLARI VE EMEKLİLER HAKLARINDA ENDİŞELİ: TASARRUF GENELGESİ TEPKİ ÇEKİYOR

Kamu çalışanları ve emekliler,

Kamu çalışanları ve emekliler, son dönemde artan enflasyon karşısında alım güçlerinin giderek düşmesi ve maaşların erimesi nedeniyle ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Çalışanların beklentisi, ekonomik şartları iyileştirecek ve verilen sözlerin tutulduğu düzenlemelerin hayata geçirilmesi. Ancak geçtiğimiz günlerde yayımlanan ve kamu kaynaklarında tasarrufu amaçlayan genelge, bu beklentilere gölge düşürdü.

Kamu çalışanları ve sendikalar, tasarruf tedbirleri adı altında kazanılmış hakların kısıtlanmasına ve toplu sözleşme hükümlerinin yok sayılmasına tepki gösteriyor. Özellikle servis hizmetlerinin kaldırılması, hem ekonomik hem hukuki boyutlarıyla ciddi bir sorun olarak değerlendiriliyor.

“SERVİS HİZMETİ LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇTIR”

Sendika yetkilileri, servis hizmetlerinin kaldırılmasının kamu çalışanlarının maliyetlerini artıracağını ve şehirlerde trafik yoğunluğu ile akaryakıt tüketimini yükselteceğini belirtiyor. Ayrıca, toplu taşım kartlarının maliyet yaratacağını ifade eden çalışanlar, servis hizmetlerinin kaldırılmasının ekonomik bir fayda sağlamayacağı görüşünde birleşiyor.

“HUKUKA AYKIRI BİR DÜZENLEME”

Toplu sözleşme ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları ile güvence altına alınmış olan servis hizmetlerinin bir genelge ile kaldırılmasının hukuki olmadığını belirten yetkililer, bunun toplu sözleşme özerkliğine aykırı olduğunu ifade ediyor. Bu kapsamda, söz konusu düzenlemenin iptali için yargıya başvurulduğu açıklandı.

OECD ORTALAMASININ ALTINDA KAMU ÇALIŞANI

Türkiye’de bir kamu çalışanına düşen kişi sayısının 22 olduğu, bu rakamın OECD ortalamalarının çok üzerinde olduğu belirtildi. Örneğin, Avusturya ve Almanya’da bir kamu çalışanı 18 kişiye hizmet verirken, Kanada ve Fransa’da bu sayı 12. Bu durum, Türkiye’deki kamu çalışanlarının iş yükünü ve hizmetin homojen dağıtılmamasını daha görünür kılıyor.

“TASARRUF ÇALIŞANLARIN HAKLARINDAN KISILARAK YAPILAMAZ”

Giyim yardımları, fazla mesai ödemeleri, lojman kiraları ve hizmet araçlarının alımının durdurulması gibi kısıtlamalar da kamu çalışanlarının tepkisini çekiyor. Sendikalar, çalışanların haklarını korumak ve toplu sözleşmelerin hukuki gücünü savunmak adına yargı yoluna başvurmaya devam edeceklerini duyurdu.

ADALET BEKLENTİSİ

Kamu çalışanları ve sendikalar, haklarının korunması için Türk adaletine güvendiklerini belirtiyor. Yetkililer, “Yüce Türk adaletinin, hukuka uygun olmayan bu düzenlemeleri iptal edeceğine ve çalışanlarımızın mağduriyetini önleyeceğine inanıyoruz” diyerek sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.