Altınokta Körler Derneği Uşak Şubesi, engelli vatandaşların yaşadığı sorunları ve çözüm taleplerini dile getirmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Dernek üyeleri, belediye ile defalarca görüşmelerine rağmen sorunlarının çözüme kavuşmadığını belirttiler.
Dernek Başkanı Serkan Çiğdem yaptığı açıklamada, belediyenin engelli bireylerin sorunlarını çözmek yerine sürekli mazeretler sunduğunu ifade etti. Çiğdem, belediyenin her görüşmede “Engelli sorunlarının çözümü üzerine araştırın, bize getirin. Sizler için hemen hayata geçirilmesi için işleme alalım.” demesine rağmen, sunulan taleplerin ve önerilerin sözde kaldığını, hiçbir somut adım atılmadığını söyledi.
Çiğdem, “Kendilerini bir gün tekerlekli sandalye ile toplu taşımaya binmeye, durakta otobüs beklemeye, otobüsten inmeye ve engelli birey olarak ailelerimizin endişelerini yaşamaları için bir günlük talep ediyoruz. Ayrıca kendilerini bir günlüğüne görme engelli vatandaşların yerine koymalarını istiyoruz ve gözlerini kapatıp toplu taşımaya binip inmeleri durumunda yaşadıkları sorunları anlamalarını talep ediyoruz.” diyerek, yetkilileri empati yapmaya davet etti.
Açıklamada, engelli bireylerin sadece Mayıs ayındaki Engelliler Haftası ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü gibi özel günlerde hatırlanmak istemedikleri, her gün çözüm odaklı projelerin hayata geçirilmesini istedikleri vurgulandı. Dernek olarak farklı illerdeki örnek projeleri inceleyip bilgi aldıklarını belirten Çiğdem, Uşak’ta da benzer çalışmaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Engelli Bireylerin Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Engelli bireylerin toplu taşımada yaşadığı en büyük sorunların başında, otobüs şoförlerinin keyfi uygulamaları ve engelli bireyleri duraktan almama gibi durumlar gelmektedir. Çiğdem, şoförlerin durakta bekleyen engelli bireyleri almama inisiyatifinin sona ermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, otobüslerin nereden ve hangi duraktan geldiğini, kaç dakikaya durağa varacağını, durakta engelli birey olduğunu bilmesi ve bu bireyleri duraktan alıp inecekleri durakta bırakmaları gerektiğini vurguladı.
Engelli bireylerin yakınları, akrabaları veya refakatçileri de anlık olarak engelli bireyleri takip edebilmelidir. Refakatçiler, gerekli durumlarda engelli bireyin otobüs ile gideceği ve ineceği yeri seçebilmeli ve acil durumlarda iletişim kurabilmelidir.
Çiğdem, bu taleplerin farklı illerde hayata geçirilmiş örnekleri olduğunu ve bu tür uygulamaların Uşak’ta da hayata geçirilmesini istediklerini belirtti. Engelli bireyler için yapılan yatırım ve giderlerin sosyal devlet ve belediyecilik adına tasarruf kapsamına alınamayacağını ifade eden Çiğdem, engelli bireylere yönelik hizmetlerin artık gecikmeden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Son olarak, Serkan Çiğdem, Altınokta Körler Derneği Uşak Şubesi olarak başta Belediye Başkanı, başkan yardımcıları ve daire müdürlerine seslenerek, rahatça bir yaşam talep ettiklerini dile getirdi.
Altınokta Körler Derneği Uşak Şube Başkanı
Serkan ÇİĞDEM